A Szentjánosbogárról röviden

A Szentjánosbogarat Dunakeszin két plébánia több mint tíz családja hozta létre a 80-as évek második felében azzal a céllal, hogy saját gyermekeik részére tartalmas kikapcsolódást nyújthassanak keresztény körülmények között az általuk szervezett gyerekklubban. A szülők egy kiadványt is létrehoztak a gyerekek számára, melyet ők írtak és terjesztettek is egyben. A klubot, a kisújságot - valamint az időközben létrejött énekkart is - Szentjánosbogárnak nevezték. Az újság ára pedig 2 gombóc fagyival volt egyenlő.

1990-ben érkezett haza Kanadából A Szív c. újság, melynek főszerkesztője, P. Sajgó Szabolcs SJ véletlen folytán megismerkedett a Szentjánosbogarakkal és tevékenységükkel. Szabolcs atya "meghívta" a dunakeszi kis újság szerkesztőit, hogy a lapon belüli gyerekrovatot szerkesszék tovább, amely így országosan is ismerté tette őket. A rovat célja volt, hogy közvetlen viszonyban álljon olvasóival, így aktív levelezést folytattak velük. A Szentjánosbogárnak akkora sikere lett, hogy 1991-ben egy nyári tábort is megszerveztek jutalomból ezeknek a gyerekeknek Dunakeszin, melyen szép számmal meg is jelentek. A tábor is hatalmas sikert aratott, így évről évre újból meg kellett szervezni. De az egyre nagyobb népszerűség miatt az évek folyamán a jelentkezők létszáma is folyamatosan nőtt, így egy-két év után nem volt elég egy helyszín, és szinte minden évben egyre több táborra volt szükség. Eddig 143 településen fordultunk már meg, sok helyen nem is egyszer.

2018-ban hat helyszínen volt 100-150 fős gyermek és kamasz Lelki Napunk 10-16 éveseknek (Keszeg, Kocsér, Pálháza, Tokaj, Törökbálint, Veresegyház). Ifjúsági Lelki Napok Kaposváron és Ságújfalun volt a 17-21 éveseknek. A családos bogarak is összegyűltek Bükkszéken augusztusban és a fiatal felnőtt generáció is ismét szervez Vándort, amely most második alkalommal evezős túra lesz.