Abbiza Bogár díjazott 2022 (Olyan személyek/műhelyek/klubok stb. kapják, aki(k) alapvetően az elmúlt naptári évben alapvetően egy területen példaértékű tevékenységet folytattak. „Amit ők letettek az asztalra, az már aztán példaértékű Bogár” → „Az oszt igen” → Abbiza Bogár.)

Bogár múlt

Mi a te Bogár történeted?

Mikor kezdtél Bogarazni, mi vonzott be? Mi fogott meg?
Első meghatározó Bogár élmények egyike?
Milyen feladatok, szerepek voltak, amiket vállaltál? 

Először lányaimon keresztül kerültem kapcsolatba a közösséggel, akiket minden nyáron vittünk Bogártáborba. Mindig jó volt megtapasztalni milyen nagy hatással van rájuk egy-egy táborban töltött hét. Évekkel később egy itthoni beszélgetés során felmerült, mi lenne ha mi lennénk a vendéglátók és befogadnánk a Bogár Lelki Napokat Emődre. A kezdeti lelkesedést követték a szervezési feladatok, így kerültem még közelebb a közösséghez, mint helyi szervező. Az első igazi Bogár élményem a 2017-es ifjúsági tábor volt. Nagy élmény volt látni, a fiatalok jelenléte milyen hatással van a helyi közösségre. Jó volt tapasztalni az emberek összefogását, segítőkészségét. Esténként pedig felemelő volt a „fogadott fiaimmal” beszélgetni.

Bogár jelen

Hol/mit kapsz/kaptál a közösségtől és hol adsz a közösségnek?
Mit köszönhetsz a Bogának?

Öt évvel később a plébánosunk hívott telefonon, hogy mit szólnék, ha idén nyáron is befogadnánk a Bogár Lelki Napokat. Nem igazán láttam ki a munkahelyi feladatokból, de a korábbi jó élmény miatt bevállaltam. Nem bántam meg. Úgy érzem különösen nagy adag kegyelmet kaptam a Jóistentől a szervezés és a tábor ideje alatt. Igyekeztem mindent megtenni, hogy segítsem a táborvezető, a hátteres és a csoportvezetők szolgálatát. Olyan hálásak voltak minden apróságért. Jó érzés volt látni, hogy én is hozzá tudok tenni ehhez a kis csodához, amiből a lányaim évről évre táplálkoznak. 


Önkéntesség, amiért a díjat kapta:

  • A 2022-es Emődi Szentjánosbogár ifjúsági lelki napok helyi szervezője, aki
  • olyan hirtelen helyzeteket oldott meg, mint szállítás, esőhelyszínek SOS szervezése.
  • Rengeteget dolgozott értünk úgy, hogy közben a saját munkáját végezte (vagy 40 cégnek könyvelt).
  • Alig aludt, leste óhajunkat. És utolsó pillanatban is szerzett szállást, sőt náluk is voltak elszállásolva ifik nem csak 2-en!!!
  • /Altsach Gergely/

Milyen egy mondatos jó tanáccsal/tanulsággal látnád el a régi önmagadat, illetve mindenki hasonló vállaláso(ko)n gondolkodó Bogár társadat?

Aki helyi szervező feladatra vállalkozik az legyen nagyon kitartó. A 2022-es Lelki Napokra nagyon nehezen jött össze az elegendő szállás. Fontos, hogy személyesen szólítsuk meg a helyi híveket. Sokszor előfordult, hogy egy kis biztatás után vállalkozóbbak lettek a befogadók. A tábor után pedig hálásak voltak, hogy rábeszéltem őket, mert nagyon értékes fiatalokat ismerhettek meg.