Hasonló a mustármaghoz, amelyet egy
ember fogott, és elvetett a kertjében.
Azután felnövekedett és fává lett,
úgyhogy az égi madarak az ágai közt
fészkeltek.

Sziasztok Bogarak!

Szeretnék áldott, élményekben gazdag, boldog új évet kívánni mindannyiótoknak. 2022 az elején még kihívásokkal teli, de sikeres év volt közösségünk életében. Remélem, hogy 2023-ben továbbra is ennyire, vagy még jobban fogunk tudni világítani.

Itt, az év elején, egy nagyon fontos kérdésről szeretnék Nektek egy kicsit mesélni. A közösségünket tartó jogi formáról, az Egyesületről és a Közgyűlésről. (Ne fussatok el, jó lesz, ígérem!)

Számomra az Egyesület, Elnök, Elnökség és az Iroda, a táptalaj és a zöldséges kert szerepét tölti be a Közösségünk életében. Megadja a keretet és a biztos alapot ahhoz, hogy termékeny növények tudjanak szárba szökni és gyümölcsözni. De ehhez szükség van Rátok, kertészekre is.

Miért mondom mindezt? Közeledik a közgyűlés időpontja és van bennem egy olyan érzés, hogy nincs közös megértés azzal kapcsolatban, hogy mi történik (történhet) azon a napon, és mi az ami más alkalmakra tartozik.

A közgyűlés alkalmának része legalább 4 szavazás, mely során áttekintjük az előző évet és döntéseket hozunk a következő évről. Itt két-két dokumentum kerül bemutatásra: a program beszámoló/terv (a zöldséges kertben a magok) és a költségvetési beszámoló/terv (a zöldséges kert táptalaja).

Az áttekintés során az elnökség képviselője beszámol, hogy a korábbi közgyűlésen hozott döntések alapján milyen programok valósultak meg, és az anyagi gazdálkodás hogyan sikerült. A közgyűlés itt minősíti, hogy megfelelően történt e a kivitelezés (megtették e azokat a lépéseket a felelősök, amik elvárhatóak tőlük). A szavazás előtt kérdéseket lehet feltenni, ha valami nem érthető.
A következő évi tervezés részben, a közgyűlés megismeri a program és anyagi tervezetet. Itt dől el, hogy milyen magokat ültetünk el, és hogyan gazdálkodunk az értékes termőfölddel.

Mivel a közgyűlés nagyobb létszámú, ezért nem ez az a hely ahol a déli fekvésű lankát, egy homokos szántóföldre lehet cserélni, vagy a már nevelt magokat, palántákat más fajtára lehet változtatni csettintésre. Emiatt rendezünk előkészítő alkalmat ahol részleteiben áttekintve a dokumentumokat, akár tervezetket alkotva lehet tovább menni a közgyűlésre, ahol végül a döntés születik.
De fontos, hogy a közgyűlésen közösen tervezzük meg a kertet a szavazás által. Ha szükség van fontos alakításokra, akkor az ott megtehető.

Ezért fontosnak tartom, hogy Ti jövő évi Kertészek, gyertek és nézzük meg közösen, hogy tavaly milyen gyümölcsök teremtek és hogy jövőre milyen palánták neveléséhez van szükség Rátok is!

Ha úgy érzitek, hogy Titeket vonz, hogy ebbe bepillantást kapjatok és részesei legyetek, akkor várunk titeket is Főkertésznek ! Csatlakozzatok az Egyesülethez.

Töltsétek ki a nyilatkozatot, majd küldjétek vagy hozzátok be aláírva január 24-ig az irodába.

Üdvözlettel,
Huszár Domi
domonkos.huszar@ szentjanosbogar.hu
06/30-216-9880