Csodabogár életműdíjazott 2022 (Olyan személyek kapják, akik a közösségben való vállalásaikkal, életükkel igazi világító csoda Bogárrá váltak.)

Bogár múlt

Mi a te Bogár történeted?

Mikor kezdtél Bogarazni, mi vonzott be? Mi fogott meg?
Első meghatározó Bogár élmények egyike?
Milyen feladatok, szerepek voltak, amiket vállaltál?

Klasszikus de mégis különös utat jártam be, ha visszagondolok az elejére. 14 éves voltam, amikor a suliba bogarak jöttek lelki napot tartani nagyobb osztályokba. Emlékszem, ahogy az ablakból sóvárogva néztük, ahogy az udvaron mindenféle „őrült” játékot játszanak. Azt hiszem ott kezdődött…

Aztán 2012 nyarán részt vettem életem első Szentjánosbogár táborában, Rádon. Azóta nem telt el Bogár Lelkinapok nélkül nyaram. Kamasz, majd ifi táborok. Közben elvégeztem a vezetőképzőt, így újra jelen voltam a gyerektáborokban  mint csoportvezető. Bekapcsolódtam a tábori témákat előkészítő műhely munkájába, melyet később koordinátorként átvettem. Részt vettem családos táborokban gyerekvigyázóként. Budapestre költözés után meghívást kaptam (ez némileg vitatott, a tényen azonban nem változtat, hogy bevettek :D) egy fantasztikus emberekből álló klubba. Ekkor már annyi szálon kapcsolódtam a Bogárhoz – mondhatnám, annyira fel volt töltve a lámpásom – hogy nem volt más hátra, mint a felismerés, mekkora áldás, hogy megtaláltam a közösséget, ami közelebb visz a Jóistenhez.

Bogár jelen

Hogy veszed ki jelenleg a szereped a közösség életéből? Hogy vagy jelen, hol lehet veled találkozni?
Hol/mit kapsz/kaptál a közösségtől és hol adsz a közösségnek?
Mit köszönhetsz a Bogának?

Úgy gondolom most élem a legaktívabb éveimet a közösségben. A nyári lekinapokon tábort, csoportot vezetek, gyerekvigyázókat koordinálok. Év közben az elnökségben dolgozom együtt hat másik önkéntessel a Bogárért. Ezek mellett gyerektéma műhelyt vezetek és persze igyekszem ott lenni mindenféle évközi programon. Hiszen továbbra is töltik a lámpásomat és nagyon szeretek találkozni a közösség tagjaival. 😊

Hogy mit köszönhetek a Bogárnak? Nagyon sok mindent. Ha egy mondatba szeretném sűríteni, valahogy így tudnám megfogalmazni: A bogárélmények segítenek meg ÉLNI és továbbadni a mindennapokban a keresztény hitből fakadó derűt. 

Bogár jövő

Mik a terveid a Bogárban? Mit szeretnél tovább adni/éltetni?

Jelen lenni továbbra is amennyire tudok. Tovább szeretném adni a lámpásom fényét. Szeretném támogatni az utánunk következő generációt.  Újra és újra rácsodálkozom mennyi értékes ember van a közösségünkben. Bízom benne, hogy a leendő gyermekeim is átélhetik majd a bogárélményt…


Önkéntesség, amiért a díjat kapta:

  • Fruzsi több éve vállalja a családos tábor gyerekvigyázós programjainak, csapatának az összefogását, szervezését a saját turnusában, olyan megbízhatóan, lelkesen, hogy a legnagyobb biztonságban tudjuk nem csak a legkisebb gyerekeinket mellette, hanem az idei évben pl. az alakuló táborunkat is, aminek az egyik turnusát mi szervezzük. Óriási háttértámasz nekünk, hogy ismerjük a tapasztalatok alapján a szervezői tehetségét és a pedagógia tisztánlátását is.
    Ennél többet sajnos nem tudok írni, azon kívül, hogy fiatal, kedves, és az én sulimban tanít, remélem sok évig marad ilyen fáradhatatlan és lelkes. ” (Zámolyi Eszti)
  • Mert ő egy igazi jó értelmében vett yes-woman
  • Sok éve tagja a gyerektéma műhelynek és jópár éve vezeti is
  • Mindehol ott van és ahol tud, segít 🙂
  • Több helyzetet segített már megoldani amikor bajban voltunk (1 nappal tábor előtt beugrott vezetni ifibe, megszervezte a rajzás pótlására szolgáló délutánt stb.)
  • Lelkes elnökségi tag, aktív klubozó, a közösség motorja

Milyen egy mondatos jó tanáccsal/tanulsággal látnád el a régi önmagadat, illetve mindenki hasonló vállaláso(ko)n gondolkodó Bogár társadat?
Kihivás, nehézség a feladat során?
Van/volt olyan Bogár önkéntes, akinek a munkája számodra példaértékű? Ki ő, miért?

Jó tanácsom, hogy hidd el, hogy az önkéntes munkád kincs. Merj belevágni és megkeresni a legtesthezállóbb feladatokat! Persze, mindig vannak kihívások és nehézségek. Ezek megoldásai nagyon jó lehetőségek a fejlődésre. Én, például a vezetői feladatkörök során nagyon sokat fejlődtem a feladat delegálásban. Ez egy nehéz készség, amit az életem más területein is remekül tudok már használni. (No, persze ez nem azt jelenti, hogy most már minden feladatot kiosztok és nekem semmi nem marad 😀 )

Sok mindenkit említhetnék. Minden önkéntes, aki lelkiismeretesen végzi a munkát, amit elvállalt, példa számomra. Ha mégis ki kell emelnem valakit, akkor Huszár Domit mondanám. Nagyon motiváló számomra, ahogy alázattal és magabiztosan összefogja az elnökséget.

Illetve a szerdai ima órák csapata élükön Velki Mátéval. Az utóbbi időkben a kedvenc bogárprogramom a szerdai bogárima. Hiánypótló és fantasztikus kezdeményezés. Itt azt tartom példaértékűnek, hogy megálmodták és megvalósították. Bátorság! A Jóisten pedig hozzáteszi a saját részét…