Abbiza Bogár díjazott 2022 (Olyan személyek/műhelyek/klubok stb. kapják, aki(k) alapvetően az elmúlt naptári évben alapvetően egy területen példaértékű tevékenységet folytattak. „Amit ők letettek az asztalra, az már aztán példaértékű Bogár” → „Az oszt igen” → Abbiza Bogár.)

Bogár múlt

Mi a te Bogár történeted? Mikor kezdtél Bogarazni, mi vonzott be? Mi fogott meg? 

Bogarazást 2015-ben kezdtem el, ekkor csatlakoztam egy klubhoz. Itt hétről hétre találkoztunk és sok érdekes és izgalmas játékot próbáltunk ki együtt. Ebben a közegben elsősorban a barátokkal való együttlét ragadott meg.

Első meghatározó Bogár élmények egyike?

Az első meghatározó élményem talán az első táborom volt. Nagyon jó csoportba kerültem, sokáig tartottuk utána is  a kapcsolatot. Tetszett az egész tábornak a dinamikája, mélysége, maga légkör. Adott egyfajta lendületet a mindennapokban és sikerült a Bogarat konkrétabban megismerni.

Milyen feladatok, szerepek voltak, amiket vállaltál?

Elsősorban a klubbal kapcsolatban vállaltam feladatokat, egy-két kirándulás vagy más egy napos program szervezésében segítettem, ezenkívül szívesen zenéltem Bogármiséken. Ezenkívűl elmondhatom, hogy már túl vagyok az első gyerek tábori vezetésemen.

Bogár jelen

Hogy veszed ki jelenleg a szereped a közösség életéből? Hogy vagy jelen, hol lehet veled találkozni?

Továbbra is járok klubra a Szentmicsekekhez, és néha egy-egy Bogármisén is zenélek, illetve igyekszem részt venni a gyerektáborban vezetőként, az ifitáborban pedig résztvevőként.

Hol/mit kapsz/kaptál a közösségtől és hol adsz a közösségnek? Mit köszönhetsz a Bogárnak?

Sok élményt, lelki fejlődést, nyitottságot, közösséget ad nekem a Bogár, a körülöttem lévőktől sok figyelmet, nagyon jó beszélgetéseket és szuper gondolatokat kaptam. A klubom végigkísért engem egészen felsős koromtól kezdve: hétről hétre találkoztunk, együtt játszottunk, felnőve egyre több meghatározó dologról beszélgettünk. Ezt mindenképp szeretném továbbadni másoknak.

Bogár jövő

Mik a terveid a Bogárban? Mit szeretnél tovább adni/éltetni?

A gyerek táborokban szeretnék évről évre csoportvezető lenni, illetve szeretnék klubot vezetni. Jelenleg ezek a konkrét terveim, ezeken kívül el tudom képzelni, hogy kisebb szervezési feladatokban vagy rövidebb projektekben –  ha időm engedi – részt vegyek.


Önkéntesség, amiért a díjat kapta:

  • Zsombort a VK-n ismertem meg tavaly. Hátteres voltam, már ott is láttam, hogy kiemelkedik a többiek közül akkor még nem tudtam volna megfogalmazni, hogy miért..:D Aztán úgy alakult, hogy nyáron az általam vezetett táborban debütált mint vezető. Egyszerűen zseniális volt. Zsombor kedves, türelmes, rendkívül jó helyzetfelismerő képességgel. Profi volt első vezetőként is. Bármit rá mertem bízni, de amiért leginkább megérdemli a díjat az a zenei szolgálata..
  • Egy kis tábor. Kevés zenész. Sok első táborozó (tehát kevés kisbogár aki ismeri a dalokat) Zsombor első kérésemre elvállalta, hogy összefogja a táborban a zenét. És nem ijedt meg a fent említett körülményektől. Addig és úgy vitte, hogy a tábor végére zengett az éneklő táborozóktól a templom. Ez főleg az ő érdeme. 😉 és emellett minden másban is számíthattam rá. Tényleg! Ő volt az aki a pénteken éjszaka a zárókörünk után mielőtt nekilátott az üzifüzik írásának segített megírni (maga ajánlotta fel!) a helyi újságba ígért újságcikket. Így én is hamarabb nekiláthattam az üzifüziknek 🙂
    • (Vascsák Fruzsi)

Milyen egy mondatos jó tanáccsal/tanulsággal látnád el a régi önmagadat, illetve mindenki hasonló vállaláso(ko)n gondolkodó Bogár társadat?

Lássuk meg a jó szándékot a korrekt kritikát megfogalmazókban, a fejlődés lehetőségét a hiányosságokban és legyünk bátrak kritikát mondani.

Kihivás, nehézség a feladat során?

Kihívás volt számomra a tábori vezetés első két napja. Nagyon nehezen alakult a csoport, meglehetősen kilátástalan volt számomra a helyzet, és lehangolt, hogy sok minden nem úgy sikerül, ahogy elképzeltem. 

Az akadályversenynél fordult át valami a csoportban, az indította el őket egy együttműködőbb, összetartóbb irányba. Jó volt, hogy adott – ez a bevált és hagyományosnak mondható elem – egy elrugaszkodási pontot, ahonnan már könnyebben volt tovább indulni.

Van/volt olyan Bogár önkéntes, akinek a munkája számodra példaértékű? Ki ő, miért?

Vascsák Fruzsi volt a táborvezetője a gyerektábornak, ahol először vezettem, őt emelném most ki az egész tábor alatt kitartó figyelmességért, vidámságáért. Szerintem nagyon sokat jelentett a vezetőgárdának az ő hozzáállása, szervezése, az általa vezetett megbeszélések. Figyelmessége, felkészültsége és a megbeszélések rugalmas, ugyanakkor kimért vezetése példaértékű volt számomra.