Abbiza Bogár díjazott 2022 (Olyan személyek/műhelyek/klubok stb. kapják, aki(k) alapvetően az elmúlt naptári évben alapvetően egy területen példaértékű tevékenységet folytattak. „Amit ők letettek az asztalra, az már aztán példaértékű Bogár” → „Az oszt igen” → Abbiza Bogár.)

Bogár múlt

Mi a te Bogár történeted?
Mikor kezdtél Bogarazni, mi vonzott be? Mi fogott meg? 

Szeptemberben lesz 10 éve, hogy elkezdtem klubbra járni, de akkor még nem igazán tudtam, hogy mi ez. Annyit tudtam, hogy hetente jönnek a vezetőink és minden pénteken együtt vagyok este a barátaimmal, játszunk, eszünk, beszélgetünk stb. Ez a része kisgyerekként természetesen nagyon megfogott.

Első meghatározó Bogár élmények egyike?

Rengeteg meghatározó élményt kaptam a Bogártól, de talán az első az 2016 nyarán történt, akkor mentem el az első táboromba: Nézsára. Talán ott realizáltam, hogy a bogarazás, nem csak a péntek esti összejöveteleket jelenti, hanem ez egy sokkal komolyabb, sokkal mélyebb dolog.

Milyen feladatok, szerepek voltak, amiket vállaltál?

Vezetőképző elkezdése körül kezdtem el feladatokat vállalni. Az előtt – ha jól emlékszem – egyszer voltam akadály egy táborban.  Szerintem az első komolyabb feladat egy patrónában tartott lelkigyakorlat volt. Utána mentem vezetni táborba, aztán bekerültem a bogárbuli teambe. Novemberben pedig drága vezetőtársammal elindítottunk egy klubot Budakeszin  10-11 éveseknek.

Bogár jelen

Hogy veszed ki jelenleg a szereped a közösség életéből? Hogy vagy jelen, hol lehet veled találkozni?

Igyekszem minél jobban, minél aktívabban kivennem a szerepemet. Az előbb felsoroltakból, most a legaktívabb a klubvezetés illetve a klubokba járás. Én most jelenleg két klubhoz tartozom a Szentmicsekhez és a Vándorcsütörtökhöz. Mind a kettőre igyekszem hetente elmenni. Illetve hetente megyünk le Budakeszire a Titkos Mikkentyűkhöz, ezt veszem most a legkomolyabban szerintem. Ott minden erőmmel azon vagyok/vagyunk, hogy egy jó bizalmi légkört teremtsünk a gyerekeknek és átadjuk azokat az értékeket, amiket mi kaptunk/kapunk a vezetőinktől.

Lelkigyakorlatokat is – ha hívnak és van időm – akkor nagyon szívesen csinálom. Ezeken amellett, hogy én is próbálok valamit átadni a gyereknek, szintén mindig tanulok valami újat, szóval kölcsönösen fejlődünk lelkileg.

Bár eddig csak egyszer vezettem táborban, ezt szeretném folytatni. Életemnek és eddigi bogárkarrieremnek egyik legmeghatározóbb napjai voltak, amíg tudom csinálom.

Hol/mit kapsz/kaptál a közösségtől és hol adsz a közösségnek?
Mit köszönhetsz a Bogának?

Rengeteg mindent kaptam és kapok folyton ettől a közösségtől. Bátran állíthatom, hogy nem lennék ugyanaz az ember, mint most, ha nem lennék bogaras. Kaptam: szeretetet, megbecsülést, tiszteletet, rengeteg barátot és magát a tudatot, hogy tudom valahová tartozom. Tényleg felbecsülhetetlen értékeket kaptam, amiket a vezetés által próbálok visszaadni másoknak.

Bogár jövő

Mik a terveid a Bogárban? Mit szeretnél tovább adni/éltetni?

Mindent, amit előbb írtam szeretném folytatni, addig ameddig tudom.

Önkéntesség, amiért a díjat kapta:

  • Áronnal most indítottunk egy új klubot Budakeszin, ahol hatalmas erőbedobással segítette már magát a megszervezését is, azóta pedig a klub alkalmakat, mindezt úgy, hogy nagyjából másfél órát kell utaznia hozzá.
  • Benne volt a táncház szervezői csapatában, valamint a bál szervezésében is szerepet játszik.
  • Két klubba is jár a gyerek klubon kívül.
  • A nyári ifitáboros csoportunkban külön találkozókat szervez, hogy fennmaradjon a kapcsolat, mert egy nagyon szuper csoport alakult ki a nyáron.
  • Ezen kívül második alkalommal jött több napos lelkigyakorlatot tartani a Patrónába. (Bujdos Rozi)

Milyen egy mondatos jó tanáccsal/tanulsággal látnád el a régi önmagadat, illetve mindenki hasonló vállaláso(ko)n gondolkodó Bogár társadat?

Ha van idő, meg kedv akkor csinálják.

Kihívás, nehézség a feladat során?

Nehéz ezeket feladatnak vagy kihívásnak definiálni, mert egyáltalán nem az volt számomra. Ezek mind olyan dolgok voltak, amiket szerettem volna csinálni már régóta és baromira örültem, hogy csinálhattam/csinálhatom. Nem tudtam és nem is számítottam arra, hogy ezért én kapok bármit is, de nagyon megtisztelő. Nálam az egy nagy motiváció, hogy amit csinálok az jó és ösztönöz, hogy csináljam továbbra is.

Van/volt olyan Bogár önkéntes, akinek a munkája számodra példaértékű? Ki ő, miért?

Minden olyan vezetőmre felnézek, aki engem valaha vezetett akár táborban, akár klubon, dacára annak, hogy kaptak-e érte díjat vagy nem. Számomra ők mind példaképek, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Ha kifejezetten díjazottra kéne gondolnom, akkor Vascsák Fruzsit mondani. Ő egy akkora energiabomba és színfolt szerintem az emberek életében, akit a szó legnemesebb értelmében lehet példaképnek nevezni.