Abbiza Bogár díjazott 2023

(Olyan személyek/műhelyek/klubok stb. kapják, aki(k) az elmúlt naptári évben egy bizonyos területen példaértékű tevékenységet folytattak. „Amit ők letettek az asztalra, az aztán példaértékű Bogár” → „Az oszt igen” → Abbiza Bogár.)

Bujdos Rozival tavaly nyáron vezettünk egy helyen. Az első pillanatban belopta magát a szívembe és mikor felmerült az interjú-készítés gondolata, örömmel vállaltam vele egy beszélgetést. Ahogy a táborban, ezen a délutánon is bebizonyította, mennyire rendkívüli ember és hogy mennyire elképesztő elhivatottsággal vesz részt a bogár életében – nem véletlen, hogy ő kapta az egyik Abbiza díjat. Olvassátok szeretettel! 😊

 

Először a bogár múltadra lennék kíváncsi – hogyan kerültél bele, mi tartott meg benne, van-e valami fontos emléked, amit megosztanál velünk?

Azok közé a szerencsések közé tartozom, akik már nagyon kicsi korukban belekerültek – 9 éves voltam az első táboromban. Nekem három idősebb unokatesóm már bogarazott, sőt, akkor már bogárvezetők voltak, eleinte ők adták a motivációt. De minden évben úgy jöttem haza, hogy „ez életem legjobb tábora volt” – ezért nagyon nehéz egy élményt kiemelni. Nagyon mély találkozások, nagyon őszinte örömök és nagyon jó barátságok kötnek ide. A lelki és önismereti fejlődésemhez is nagyon sokat hozzátett.

Mikor vezettél először, hogyan lettél kifejlett szentjánosbogár?

Most nyáron lesz a harmadik vezetésem, de miután elvégeztem a vk-t, már ősszel el is kezdtem egy klubot (Titkos mikkentyűk) egy nagyon jó barátommal, Áronnal (aki amúgy tavaly kapta meg ezt a díjat, úgyhogy már mondtuk is a gyerekeknek, hogy „díjnyertes vezetőik vannak” 😊).

Hol van ez a klub, milyen korcsoportot vezettek?

Budakeszin vezetünk, nagyrészt 12 éveseket. Olyan szempontból nem egyszerű ez a korosztály, hogy azt érezzük, a lányok már jobban ki vannak éhezve a beszélgetésekre, de a fiúk még inkább játszanának. Nem könnyű mindenkinek megfelelni.

Milyen egyéb szerepet vállalsz még a bogárban?

A bálszervezésben is részt veszek – főleg a keretjátékban van kiemelt szerepem, de összedolgozunk minden területen. Tavaly a saját klubom (Vándor csütörtök – régebben Rovargyűjtemény) koordinátora is voltam, de idén is igyekszem segíteni a jelenlegi koordinátorokat.

Mi az oka a klubotok elnevezésének?

Vándorolnak a tagok, az időpont és a helyszín is.

Úgy tudom, más is foglalkoztat a bogárral kapcsolatban ebben a pillanatban (ha nem lenne elég a sok fentebb felsorolt tevékenység)…

Igen, bogártábort szervezünk a falunkba főleg anyukámmal, de a család többi részével is! Nemcsak helyi szervező leszek, de egy bennfentes résztvevő is. Úgyhogy most nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy létrejöhessen a tábor – nem lesz túl nagy méretű, úgyhogy gyorsan kell majd jelentkezni, ha valaki ide szeretne jönni! 😊

Mik a terveid a jövőre nézve?

Amit most is csinálok, azt mindenképpen szeretném folytatni. De később kipróbálnék más team-eket is szívesen. Nem idén, mert most már azt hiszem, nagyon sok lenne! Pedagógus leszek, így nagyon jó, hogy a későbbiekben is vezethetek majd táborokban, nem fog zavarni ebben a munka!

Milyen egy mondatos jótanáccsal látnád el a múltbéli önmagadat, vagy bárki mást, aki hasonló vállalásokon gondolkodik?

Megéri, csinálják! 😊

Az időbeosztás nem mindig egyszerű, illetve azokban a dolgokban, amiket különösen szeretek, hajlamos vagyok maximalista lenni, és zavar, ha nem tudok elég kreatív és mégis megvalósítható ötleteket kitalálni. Mivel hajlamos vagyok túlvállalni magam, nehéz mindent ilyen minőségben megvalósítani – aztán általában azért mégis sikerül.

Van/volt olyan bogárönkéntes, akinek a munkája példaértékű számodra?

Nagyon sok vezetőmre felnézek, akik vezettek az évek során, de az, hogy az unokatesóim – Andó Bence, Bori, Juli bogárvezetők, nekem nagyon sokat adott, hogy őket már egész kicsi koromtól láttam, mint bogárvezetők és azt, hogy milyen jól csinálják.

Köszönöm szépen a beszélgetést! Sok sikert, kitartást és szerencsés időbeosztást!

Bechtold Anna