Kedves Bogár vezetők és kedves Családos Bogarak!

Áldott új esztendőt kívánok Mindnyájatoknak!

1. Család éve:
A Szent József év meghirdetése után (2020 dec 8 – 2021 dec 8), Ferenc pápa meghirdette a család évét, Szent József ünnepétől kezdve.

Erről pár anyag: Ferenc pápa meghirdette a család évét, A család evangéliuma öröm amely betölti szívünket, Amoris Laetitia Family

A pápa érzékeli azt a civilizációs válságot, ami a családot érinti és teljesen tisztában van az ideológiai háborúval, ami ma a család ellen zajlik – ugyanakkor az ő módszere nem a kulturharcos szembenállás, hanem inkább az értékről akar beszélni. Ebben van valami nagyon „bogaras”: ne a rosszat szidjuk, hanem a jót állítsuk a fókuszba. Eről szól a család éve.

2. Videók az okos eszközök és az emberre gyakorolt hatásról -újra

Az elmúlt időben három nagyon érdekes videót láttam, ami itt a bogárlistán is megjelent -kettőt ti ajánlottatok. Azt kell mondjam, hogy mindhárom nagyon izgalmas volt és rengeteget tanultam belőle. Szerintem mind szülőként, nevelőként vagy vezetőként olyan ismeretek vannak benne, amik nagyon lényegesek abból a szempontból, hogy megértsük a mai gyerekeket illetve segíteni tudjuk őket. Azért hívom fel a videókra újból a figyelmet és mondanám, hogy szülői és bogárvezetői továbbképzés részének kéne tekintenünk, mert a jövőt abszolút meghatározza, hogy a gyerekek fiatalok de mi felnőttek is miképp tudunk jól bánni az okos eszközökkel. Felnőttek is könnyen függővé válunk, de a gyerekeknél még nagyobb a tét. Maradandó idegrendszeri károsodás – zombivá válás – ahogy Pál Feri fogalmaz.

Mind a három film hasonlókat mond, de más más aspektusból. Számomra nagy Aha élmény volt.

Pécsi Rita Fejleszt vagy rombol? Ebben sok pozitív szempont is megfogalmazódik. Igazából az látszik, hogy a gyerekeknek a Bogár kell! A valós szükséglet nem az okos telefon hanem az ember szerető figyelme és a játék!

Pál Feri előadása Videót el kell indítani.

A Társadalmi dilemma c. film Ebben az okos eszközök kitalálói vallanak. Olyan király lenne ha a kubokban is meg tudnátok ezeket nézni és beszélgetnétek róla!

Hajrá Bogár!
Szeretettel az Úrban,
Zoli SJ