Sziasztok Szentjánosbogarak!

Nagy szeretettel jelentjük be, hogy közösségünknek új logója van, melyet a lap tetején csodálhattatok meg.

Ki tervezte az új logót?

Mint arról értesülhettetek, a tavalyi kérdőívünk után a Kreanodon keresztül kiírtunk egy pályázatot a közösség logójának megtervezésére. A pályázatok anonim módon érkeztek: ugyan a készítővel fel lehetett venni a kapcsolatot, visszajelzést lehetett adni, javaslatokat lehetett tenni, elsősorban nem a tervező személye, mint inkább az alkotása volt fontos.

A győztes kiválasztása után kiderült, hogy a logót Gálfi Viktória készítette. Nagyon szépen köszönjük a munkáját!

Ki választotta ki az új logót?

Az Elnökség 2022-es évben aktív tagjai. A logót még a változás előtti elnökségi tagok választották ki Koronkai Zolival kiegészülve: [Domi, Fruzsi, Gábor, Julcsi, Juli, Kata, Marci és Zoli].

Hogyan történt az új logó kiválasztása?

A pályázati felhívásra több mint száz színvonalas műalkotás érkezett be, így nem volt könnyű dolgunk. Először előválogattuk őket a pályázati kiírás és hozzáértők által javasolt szempontok alapján: mutasson jól minden felületen, fekete-fehérben, legyen könnyen rajzolható, legyen egyedi, ne hasonlítson már létező logókra, stb. Az így leszűkített felhozatalt kinyomtattuk, és egy személyes alkalmon egymást győzködve, sóhajtozva, mosolyogva és néha vicsorogva, de végig rátok gondolva választottuk ki a logót.

Miért pont ezt választottátok, és mit szimbolizál?

Az egyszerűsége, letisztultsága, a szimbolikája mind-mind emellett a logó mellett szólt. Az alapját jelentő szimbólumok felépítéséről a tervezőt idéznénk

Szentjánosbogár
Logó fő motívuma

Keresztény jelkép
Elforgatva, a bogár teste


  Végtelen jel
  Örök összetartozás

Mintha én már láttam volna valahol ezt a logót…

Valóban, a szemfülesek találkozhattak már vele a Szentjánosbogár Közhasznú Egyesület éves közgyűlésén, ám akkorra még nem zárult le az a jogi folyamat, ami a logót hivatalosan is a Bogárhoz köti. Most már a miénk.

Hol fogjuk használni az új logót?

Mindenhol! A pólón, a plakáton, a kép sarkában vízjelként, a karkötőn, a bögrén, a napszemcsin, és ha lesz, a bogaras strandpapucson is. (Utóbbi kiadása jelenleg még nincsen tervben.)  Ez a Közösség új logója!

Mit tegyek, ha nagyon tetszik az új logó?

Újságold el a barátaidnak, próbáld meg lerajzolni, hennázd magadra, nézegesd, vagy ahogy jól esik. Ha ezekkel megvagy, érdeklődj az irodán, hogy kaphatóak-e már az újlogós mörcsök. (Papucs még biztosan nem.)

Mit csináljak, ha annyira nem tetszik az új logó?

Ez is legalább annyira természetes érzés, mintha tetszene. Valami megszokott megváltozott, és ez nem tetszhet mindenkinek. Beszélgessünk róla! Reméljük, az új logó égisze alatt ér majd annyi pozitív Bogár élmény, hogy szépen lassan megszokod, megszereted ezt a motívumot. Addig is… még egy ideig ne hennázd magadra. 

Mi lesz a régi logókkal?

Elsősorban fontos leszögezni, hogy az eddigi logóink mindig is a közösségünk közös történetének részeit fogják képezni. Ezzel együtt az eddigi logóink a „hivatalos” helyeken lecserélésre kerülnek. 

Idővel a régi logóink jogi oltalma lejár. Ez nem azt jelenti, hogy ne használhatnánk őket tovább. Sőt! Mindenki használhatja majd a régi logóinkat.

Felmerült például annak a lehetősége, hogy egyik vagy másik régi logót valamilyen formában megtartjuk például a gyerektábori pólókon megjelenő kabalának.

Reméljük, az új logó eléri eredeti célját, és méltó módon tudja majd képviselni közösségünket, küldetésünket. 

Üdvözlettel,
Az Elnökség