Csodabogár életműdíjazott 2022 (Olyan személyek kapják, akik a közösségben való vállalásaikkal, életükkel igazi világító csoda Bogárrá váltak.)

 

 

Bogár múlt – Mi a te Bogár történeted?

Mikor kezdtél Bogarazni, mi vonzott be? Mi fogott meg?

Hívtak már Szív táborba, de nem tetszett a neve, ezért nem mentem. 1997-ben a mi gimis osztályunknak tartott először a Bogár iskolai lelkigyakorlatot. Ott vált személyessé és megtetszett ahogy Tereza igyekezett a köztünk lévő generációs árkot ezerrel temetni. Meg az egész légköre, a játékok. Azon a nyáron elmentem első bogár táboromba Mezőkövesdre. 

Mikor kezdtél Bogarazni, mi vonzott be? Mi fogott meg?

Megdöbbentett, amikor ‘99-ben behívtak segédbogárképzőbe, (akkor ez volt a VK neve) mit tudok én bárkinek mondani? A képzésen is szorongtam, megkérdeztem hogyan jegyzeteljek, mire Szabolcs azt mondta: egy a fontos: ne kérj olyat a ifitől/kisbogártól amit te nem (úgy) élsz meg. Csak az életpélda nevel. Magyarul ha ifjúságneveléssel akarok foglalkozni akkor az önneveléssel kezdődik. 

Megfogott még az is, hogy sok közösségben néztem szét de a feltétel nélküli szeretetet csak itt tapasztaltam meg, illetve itt a csúcsvezetők is tudtak bocsánatot kérni, ha valamit elszúrtak. 

Első meghatározó Bogár élmények egyike?

Sok ifitáborban vezettem, ezek a megküzdések egy-egy csapat egységért, egy egy csapattagért. Mennyit gyakoroltam a helyes magatartásformákat. Utólag a legnagyobb kegyelemnek élem meg, hogy bogárvezető lehettem. Egyrészt mert nagyon sokat dolgoztam magamon, másrészt mert most a saját gyerekeim nevelésekor zsigerből jönnek a bogaras megoldások, míg a többi kollégám el van veszve és fogalma sincs, hogyan oldjon meg egy egy pedagógiai helyzetet és a leterheltség miatt nincs ideje utánanézni. 

Milyen feladatok, szerepek voltak, amiket vállaltál?

Vállaltam én szinte mindent, de mivel szorongó, óvatos duhaj vagyok, inkább megfigyeltem, ki mit hogyan csinál, és amikor láttam, hogy talán tudnám ezt én is, akkor próbáltam ki magam. Négy év ifi csoportvezetés után egy évet Barcelonában éltem, aztán megházasodtam. Utána jött a métaműhely. Magasabb szintre emeltük a szabálykönyvet, minden pályára három bírót képeztünk ki és szerveztünk le. Még Szív különszám is volt a métabajnokságról. Vezettem külföldön, Felvidéken ifitábort. Alig hittem el, hogy erre én képes vagyok. Még egy ifi táborvezetés után aztán 2,5 évet töltöttem USA-ban, hazatérésem után elnökségi tagból elnökké választott a közgyűlés. Megint egy nagy kabát, amibe próbáltam belenőni. Meglehetősen segített az önnevelésben az a tudat, hogy a Bogár arca vagyok, így aki bennem csalódik, az a Bogárban fog, ezt pedig el kell kerülni. Nagyon sokat segített Berecz Rita RSCJ (Szent Szív Társaság – a szerk.), akkori koordinátor. Ez is, mint minden a Bogárban, csapatmunka volt.

Bogár jelen

Hogy veszed ki jelenleg a szereped a közösség életéből? Hogy vagy jelen, hol lehet veled találkozni?

Jelenleg két célom van. Az egyik, hogy a fiatalok számára stabil támasz lehessek, rám lépve jól el tudjanak rugaszkodni és építeni a Bogarat. A család sem működik a régebbi generációk tudása nélkül. A másik küldetéstudatom, hogy a régebben aktívakat, barátokat meghívjam erre a mentor szerepre, hogy dolgozzanak velem. Ha nem adunk vissza és csak kapunk, akkor olyanok vagyunk, mint a pocsolya. Mindent a bogárban azért kaptunk, hogy továbbadjuk. 

Öt éve szervezzük a KELNI azaz Közösség Erősítő Lelki Napok Istennel tábort elsősorban a vezetőknek. A közösséget éltető aktív emberek összetartása, lelki töltekezés által a cél, visszatérés a gyökerekhez. De elérhető vagyok 2000 óta minden közgyűlésen, valamint igyekszem telefonos és emailes megkeresésekre is mindig válaszolni. A játékoskönyv ügyének szolgálatára is szántam időt ebben a tanévben.  

Hol/mit kapsz/kaptál a közösségtől és hol adsz a közösségnek?

Minél többet adok bele, annál többet kapok. Érdemes beleadni.

Mit köszönhetsz a Bogának?

A hitemet, a feleségemet (Vezetőképzőn ismertem meg), a feltétel nélküli elfogadás élményét, a gyereknevelés mai kihívásainak könnyebben tudok megfelelni. Rengeteg értékes emberrel köt össze a Bogár. A vezetőképzőn megtanult alapok pedig sok cégvezető fölé emel, mert kevés fogalmuk van ezekről a vezetői alapelvekről. Illetve senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja a barátaiért evangéliumi részt a gyakorlatban itt találtam meg, hiszen az életünk az időnk, és itt sok időt kaptam másoktól, akik fejlesztettek, ami szintén követendő példaként áll előttem.  

Bogár jövő

Mik a terveid a Bogárban? Mit szeretnél tovább adni/éltetni?

Azt a rengeteg tudást és tapasztalatot tovább akarom adni, amit itt kaptam, hiszen ezért kaptam, nem azért, hogy zsíros állásba kerüljek. Ehhez persze a generációs árkokat temetnem kell, mert öregnek számítok. De az én generációm előbb utóbb kiverekedi magát a gyereknevelés és családfenntartás bugyraiból és akkor újra egyesíthetjük erőinket a Bogár szolgálatába, mert nagy szükségét látom. Mivel évek óta vagyok jelen a KELNI táborban, ezért sok aktív embert ismerek, és tudok kapcsolódni, még ha nem is azonnal jut eszembe a neve.

Küldetést kaptunk világításra a világgal sodródókhoz (magam is gyakran) akik inkább keresik a világot és amit a világ kínál, mint Istent, akik abban a hitben élnek, hogy akkor lesz boldog az életük, ha nem Isten, hanem ők irányítják azt, akik úgy vélik, azt a fájdalmas űrt, amit a szívükben csak Isten tölthet be, azt kitömhetik pénzzel, szexszel, hatalommal, élvezetekkel vagy sporttal.

Milyen jó tanáccsal/tanulsággal látnád el a régi önmagadat, illetve mindenki hasonló vállaláso(ko)n gondolkodó Bogár társadat?

Ez a közösség arra van, hogy mindenki fejlődjön. Én nagyon sokat fejlődtem, mert beleadtam sokat. Fontold meg, hogy hol fejlődhetsz ennyit és ennyire hatékonyan? 

Amit beleadsz, azt sokszorosan kapod vissza. Nemcsak lelkiekben, hanem karrierben is sokszorosan fizette vissza az Isten a Bogárba tett energiát. Legalább annyira, mintha minden Bogárra fordított idő helyett/alatt a karrieremen dolgoztam volna.

Ha olyan szemmel olvasod végig az evangéliumot, hogy mi az amit Jézus felszólító módban mond, akkor ezen mondatok 90%-a a magvetés, evangelizáció. Amikor ezeket a részeket olvasod, vagy hallod a misén, mivel nyugtatod magad? Én azzal, hogy Bogarazom és ez az evangelizáció/magvetés olyan formája, amit élvezni is tudok.


Önkéntesség, amiért a díjat kapta:

  • A bogár-függőség mintapéldja, még mindig tenni szeretne, nem tudja letenni a lantot, a táborvezetés (kondi) mellett hosszú évek óta bizalmi szinten háttérember. Szerintem évszámokat, meg a rengeteg mindent amit tett, Ti jobban meg tudjátok mondani… Ezer évig ilyen szinten művelni a csodát, ezt csinálja valaki utána! Hej! (Pallingerné Bartal Kati)
  • méta szervezés, szabálykönyv megújítás
  • táborvezetések
  • a közösség elnöke 6 éven keresztül, 10 év elnökségi tagság
  • 5 éve a Közösségerősítő szervezője, vezetője
  • A háttérmunkában, iroda segítésben sok év szolgálat

Kihívás, nehézség a feladat során?

Az egyensúly és az állapotbeli kötelességek fegyelmezett megtartása: A legfőbb prioritások sorrendben: 1. Család/családra készülés/gyereknevelés 2. Munka (ne mások tartsanak el) 3. Társadalmi munka = Bogár. Nagy fegyelmezettség kell ahhoz, hogy az első kettő rendbe  legyen, hogy hitelesen bogarazhassak.

Van/volt olyan Bogár önkéntes, akinek a munkája számodra példaértékű? Ki ő, miért?

Tereza és Szabolcs, alapítók, példaértékű mennyi időt fejlesztettek minket, mennyi időt szántak ránk szabadidejükből. Nem kértek érte cserébe semmit. Továbbadni akarták.