Sziasztok Bogarak!

Mi, Elnökségi tagok is figyeljük a híreket, keressük az idei tervezett programjaink megtartására a lehetőséget, de sajnos továbbra is fenn kell tartanunk a két hónappal ezelőtti álláspontunkat: az egyedüli felelős döntés továbbra is a Szentjánosbogár Gyerek és Kamasz illetve Ifjúsági Lelki Napok lemondása.

Akkor tudnánk felelősséggel igent mondani az idei Lelki Napokra ha:

  • Tudnánk milyen szabályozások vonatkoznak az ottalvós táborokra. A napközis jogszabályokról már olvashatunk részleteket, ám ezek is folyamatosan alakulnak. A Bogár Lelki Napok alapból egy elég egyedi eset (napközis jellegű, de se nem otthon, és nem is szálláshelyen alvós stb…), távol áll a jól behatárolható kategóriáktól, így nem egyértelmű, hogy milyen szabályozás alá esünk, ami ebben a helyzetben még nagyobb rizikóvállalást, kitettséget jelentene. (Itt jegyeznénk meg azt is, hogy persze felmerült az az opció, miszerint nem befogadó családoknál aludnának a fiatalok, hanem kollégiumba, iskolába szerveznénk, de ez a vezetőkre hatalmas extra terhet, felelősséget róna, még kevesebb lehetőség maradna a rekreációra, egymás közötti együttlétre és anyagilag is egészen más kategóriába esne.)

    • Pár mondat a napközis táborokra vonatkozó eddig ismert szabályozásból:

      • A foglalkozások során is törekedjenek a kb. 1,5 méteres védőtávolság betartására.

      • A védőtávolság betartása különösen fontos a közös étkezések alkalmával, amikor kiemelt figyelmet kell fordítani a csoportok egymás közötti távolságtartására, mely biztosítható térben vagy időben.

  • Egyértelmű hírek érkeznének és megszűnne a bizonytalanság. Kimondhatanák, hogy a járványhelyzetnek vége. Jelenleg bármikor érkezhet olyan döntés, ami miatt ismét le kell fújni a programot.

  • A szervezésre meglenne a kellő és szükséges idő. Hagyományosan legkésőbb februárban már megkezdjük, így fér bele a helyszínelés, a szállás szervezés, a vezetők, a sapka toborzása, jelentkeztetés és a többi fontos és szükséges elem.

  • A jelentkező helyi szervezőkre, külsős segítőkre, befogadó családokra a morálisan megengedhetőnél nem kell nagyobb felelősséget róni. Jelenleg mindannyiuk felajánlása mögött meghúzódna annak a lehetősége, hogy egy elbizonytalanító hír miatt visszalépnek. (Nincs is jelenleg helyszín, hiszen az idénre tervezetteket közös megegyezéssel még a járvány elején elhalasztottuk jövő nyárra.)

  • Biztosan tudnánk, hogy a szülők elengednék a gyerekeiket. Sokszor az idősebb korosztályból kerülnek ki a befogadók, illetve tudjuk, nem csak kizárólag rájuk veszélyes a vírus, tehát a gyerekek – és mindazok, akikkel kapcsolatba kerülnek – sincsenek teljes biztonságban. Továbbá a Lelki Napok nem csak lokálisan szólítja meg a fiatalokat, az ország különböző pontjairól utaznak, kerülnek kontaktusba, majd mennek haza.

  • Tudnánk ezzel szolgálni a közjót konfliktushelyzet és elvi dilemmák nélkül. Jelenleg amennyiben sikerülne is megszervezni egy-két helyszínt, aránytalan verseny alakulna ki a csekély számú helyért, ami rontaná a morált és a kollektív élményhez sem adna hozzá.

Továbbra is úgy látjuk, hogy a Lelki Napok elmaradásával a közösségnek okozott megpróbáltatások eltörpülnek, az azok ilyen bizonytalan körülmények között történő szervezésével és megtartásával okozott potenciális károk mellett. A kieső Lelki Napok a maguk nemében pótolhatatlannak tűnnek, de az elmaradásuk utáni űr reményeink szerint mérsékelhető: reális cél lehet nyári, egynapos rendezvények szervezése az összbogárság és kisebb platformok/korcsoportok számára is – így beérkezett ötleteitek alapján felmerült a nyári rajzás, rendszeres szabadtéri misék (pl. mint most vasárnap), kirándulások, klubos események, a 3. VK hétvége pótlásának lehetősége. A fentiek alapján kapacitásainkat  ezek szervezési munkáira összpontosítjuk.

Ötleteljünk együtt! Ha van jó gondolatod, észrevételed, illetve vállalnál szervezési feladatokat, segítségnyújtást, jelentkezz az irodánál!

A Közösségerősítő és a Családos továbbra is elszigetelten kezelendő, reméljük, lesz rá mód, hogy ezeket megtarthassuk személyes formában. Várjuk a további híreket, tudatjuk, amint születik döntés.

Üdvözlettel,

Rita, Dorka, Julcsi, Kata, Filip, Gábor, Domi és Bence