Merch Team Abbiza Bogár díjazott 2023

(Olyan személyek/műhelyek/klubok stb. kapják, aki(k) az elmúlt naptári évben egy bizonyos területen példaértékű tevékenységet folytattak. „Amit ők letettek az asztalra, az aztán példaértékű Bogár” → „Az oszt igen” → Abbiza Bogár.)

A csapat tagjai: (Kocsis Ambrus, Otruba Gábor, Gintner Kinga)

Gintner Kinga válaszai:

Mi a te Bogár múltad? Mikor kezdtél Bogarazni, mi vonzott be? Mi fogott meg? Milyen feladatok, szerepek voltak, amiket eddig vállaltál? 

2003 óta bogarazom, először klubozni kezdtem Dunaharaszti-Taksony Bringabogarak klubjában és aztán csaptam bele a táborozásba is. A kezdetekben a nagytesóim által hallottam a bogárról, s aztán nagyon megtetszett a közösség játékossága, a szabadsága és, hogy önmagam lehetek, nem kellett társadalmi elvárásoknak megfelelnem. Ahogy jobban kezdtem a közösség vizében mélyebbre úszni, számomra komfortos feladatokat is vállaltam, például Bogárbálok szervezése, Városjáték szervezése, videók vágása, képanyagok készítése és természetesen a legjobb önkéntes szerep, amit vállalhattam, az a vezetés.

Hogy veszed ki jelenleg a szereped a közösség életéből? Hogy vagy jelen, hol lehet veled találkozni? Hol/mit kapsz/kaptál a közösségtől és hol adsz a közösségnek? Mit köszönhetsz a Bogának?

Jelenleg az Elnökség tagja vagyok, onnan próbálom segíteni, fejleszteni a közösséget, mint Kommunikáció és Marketing képviselő. Továbbá aktív tagja vagyok a Ham&Eggs klubnak, aminek  a tagjait barátaimnak tudhatom. 10+ évig vezettem csoportot és most idén fogok másodjára vezetni tábort, amit izgalommal várok. Nagyon sok jó élményt kaptam a Bogár közösség szárnyai alatt: a sok gyerek- és kamaszkoromat meghatározó bringatúráit az előző klubommal, aztán a táborok fénye, ami mindig beragyogta a nyaramat, és évközben a mostani klubommal töltött programok sokasága és klubalkalmakon folyó eszmecserék, mély beszélgetések, közös misére járások. Számomra nagyon fontos, hogy ne olyan emberekkel legyek együtt, akik jelenlétében nem kell visszafognom annyira magam, tudok önmagam és önfeledten lelkes lenni és elfogadnak. Ezt kaptam a Bogártól, az elfogadást, a fejlődést (akár személyiségben, akár alkotásban), a lelkesedést és a közösségi isteni élmény megélését.

Mik a terveid a Bogárban? Mit szeretnél tovább adni/éltetni? 

Jelenleg próbálom nem egymagamban a digitális arcát pofozgatni a közösségnek, ötleteket szeretnék megvalósítani, lelkesíteni, embereket megfogni és közösen alkotni. De végérvenyesen azt, amit kaptam a közösségtől mind tovább szeretném adni, minél jobban, hogy minél több ember megérezhesse a közösség lelkesítő, Isten közeli fényét. Gyakorlatban minél több dologban segíteni, fejleszteni a Bogarat s ezt nem egyedül.

Milyen egy mondatos jó tanáccsal/tanulsággal látnád el a régi önmagadat, illetve mindenki hasonló vállaláso(ko)n gondolkodó Bogár társadat?

Nem vagyok nagy guru, de mindenféleképpen azt mondanám, hogy elég jó vagy, a Bogárban biztos.

Kihívás, nehézség a feladat során? 

Ahogy Apum mondta: „Az élet nem egy habos torta”, így az akadályok során fejlődésre mindig van esély, a kérdés, hogy az ember bele mer-e vágni vagy inkább hagyja az egészet a fenébe. A Gintner vérem okául elég kitartó vagyok, így mivel a Bogárban láttam lehetőségeket, inkább belevágtam a dolgokba. Fontos azért a kommunikáció, erre sokat kellett és kell is most is figyelnem, de mivel egy olyan területet érintettem meg, ahol eddig nem volt nagyon bejárt út, ezért szabadabban is járhattam.

Van/volt olyan Bogár önkéntes, akinek a munkája számodra példaértékű? Ki ő, miért? 

Minden olyat bogarat csodálok, akiknek a párkapcsolat, a család, a munka mellett még mindig elég fontos a közösség is és a barátságok (nem csak egynyári kaland a Bogár). A nagyobb testvéreim klubját mindig is ámulattal néztem, hogy milyen jó, hogy még mindig együtt vannak, fontosak egymásnak, van jövőjük, s nagyon hálás vagyok, hogy most már a mostani klubomban is látom ezt a lehetőséget, igényt, kitartást, bármennyire is dobál mindenfelé az élethelyzetek hullámai.

Ortuba Gábor válaszai: 

Mi a te Bogár múltad? Mikor kezdtél Bogarazni, mi vonzott be?

2011 Gyömrő volt az első táborom. A bogárról Molnár István barátomtól hallottam, aki akkoriban bogárpólót hordott tesiórán. Annyit tudtam meg tőle a bogárról, hogy van fogócska, főztem neked kelkáposztát játék és a miséken ének, tánc és taps. Utólag nem értem ezek alapján miért jelentkeztem, de az biztos, hogy nagyon jól tettem! Köszi István! 

Következő mérföldkő a Ham & Eggs klub megalakulása volt, aminek indulás óta tagja vagyok. Köszi Panna és Istyu! 

Nyitott, barátságos közeg és a csoportbeszélgetések

Milyen feladatok, szerepek voltak, amiket eddig vállaltál? 

Tábori csoportvezetéseket, bál/akadályverseny/kamasztéma műhelymunkát vállaltam és tavaly beléptem az egyesületbe. 

Hogy veszed ki jelenleg a szereped a közösség életéből? Hogy vagy jelen, hol lehet veled találkozni? 

Elsősorban a saját klubomban igyekszem helytállni, egyébként alkalmi jelleggel közösségi eseményeken és a közgyűléseken tervezek részt venni. 

Hol/mit kapsz/kaptál a közösségtől és hol adsz a közösségnek? Mit köszönhetsz a Bogának? Bogár jövő Mik a terveid a Bogárban? Mit szeretnél tovább adni/éltetni? 

Nagyon sokat köszönhetek a bogárnak! Itt ismertem meg a feleségemet, a klubomban olyan emberekkel vagyok körülvéve hétről-hétre, akikre minden esetben számíthatok, akik a beszélgetésekkel, vitákkal folyamatosan formálnak, olyan élményeket, emlékeket kaptam, amiket az unokáimnak fogok mesélni, ha akarják, ha nem… 

Terveim között szerepel a jövőben egy hátterezés, az alkalmi grafikus feladatok felkarolása és természetesen az aktívabb jelenlét a klubomban. 

Milyen egy mondatos jó tanáccsal/tanulsággal látnád el a régi önmagadat, illetve mindenki hasonló vállaláso(ko)n gondolkodó Bogár társadat?

Csak biztatni tudok mindenkit, nincsenek jó tanácsaim!

Kihivás, nehézség a feladat során? Van/volt olyan Bogár önkéntes, akinek a munkája számodra példaértékű? Ki ő, miért?

Együttműködés, határidők meghatározása és betartása, közös alkalmak összeszervezése mindig kihívás. 

Mindenkinek a munkája példaértékű számomra, akik klubot vezetnek! Minden elismerésem továbbá a Játékoskönyv teamnek, csodálom a több évi kitartó és alapos munkájukat!

Köszönjük, hogy végig olvastad. Reméljük, az ő példájuk téged is motivál arra, hogy a jövőben kisebb, nagyobb önkéntes feladatokra vállalkozz.